Sekolah

Permohonan SBP Tingkatan 4 2020

Disemak dan dikemaskini pada pukul

Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2020 Tingkatan 4. Perhatian buat para pelajar Tingkatan 3 sekolah menengah. Berikut dikongsikan panduan kepada anda untuk membuat Permohonan SBP Tingkatan 4 2020 secara online (Sekolah Berasrama Penuh). Permohonan boleh dilakukan sebelum keputusan PT3 diumumkan.

Selain itu, pelajar tingkatan juga mempunyai alternatif lain selain SBP dengan memohon Maktab Rendah Sains MARA (MRSM). Buat pengetahuan umum, sekolah-sekolah SBP dan MRSM adalah antara sekolah terbaik di Malaysia terdiri dari sekolah kluster dan sekolah premier. Tidak hairanlah sekolah-sekolah ini menjadi pilihan buat ramai pelajar dan ibu bapa untuk memasuki Tingkatan 1 atau Tingkatan 4.

Tarikh Rasmi Permohonan SBP Tingkatan 4 Dan Cara Memohon

Berikut merupakan informasi penting berkenaan Permohonan SBP Tingkatan 4 bagi tahun 2020. Info-info penting seperti tarikh penting, aplikasi permohonan dan syarat permohonan adalah seperti berikut :-

Nota : Bermula tahun 2018, Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) akan diperkenalkan sebagai salah satu syarat kemasukan ke SBP.

Tarikh Penting Permohonan SBP Tingkatan 4 Secara Atas Talian

 • 27 Ogos 2019 : Tarikh Buka
 • 27 September 2019 : Tarikh Tutup

Sebarang keterangan lanjut berkaitan permohonan SBP terkini boleh didapati dengan melayari laman web KPM di Portal Rasmi KPM.

Aplikasi Permohonan SBP Tingkatan 4 2020 Online

Maklumat Penting

Maklumat Lanjut Permohonan SBP Tingkatan 4 2020

Maklumat kemasukan SBP 2020 terdiri daripada Panduan Am, Khusus dan Pencapaian Khas/ Istimewa Murid dan soalan lazim. Maklumat-maklumat ini akan dikemaskini selepas permohonan Tingkatan 4 dibuka secara rasmi.

 1. Permohonan ke SBP tidak bersyarat kecuali dibuka untuk murid Tingkatan Tiga (3) 2019 yang bersekolah di Sekolah Kerajaan dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan.
 2. Pelajar boleh memohon sebelum keputusan PT3 2019 diumumkan
 3. Untuk mengakses sistem, pelajar hanya perlu memasukkan No Angka Giliran dan No Kad Pengenalan diruangan yang disediakan
 4. Tiada had dalam proses kemaskini permohonan. Pemohon masih boleh mengemaskini permohonan sehingga tarikh akhir tutup permohonan. Hanya cetakan terakhir pemohon yang diperakukan secara atas talian dipertimbangkan sebagai permohonan yang sah
 5. Permohonan kemasukan ke SBP TIDAK MEMERLUKAN pengesahan mana-mana pihak atau dihantar ke mana-mana SBP.
 6. Calon tidak perlu menghantar sesalinan permohonan beserta dokumen ke mana-mana SBP

Syarat Pemilihan Tingkatan 4 SBP 2020

Berikut adalah syarat pemilihan pelajar untuk kemasukan Tingkatan 4 Sekolah Berasrama Penuh :-

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Murid bersekolah di Sekolah Kerajaan atau Sekolah Agama Bantuan Kerajaan.
 3. Berada dalam set toleransi Graf Toleransi UKSBP
 4. Murid cemerlang akademik (minimum Gred A bagi 6 mata pelajaran dan sekurang-kurangnya
  Gred C bagi mata pelajaran yang lain).
 5. Lulus saringan/temuduga (hanya di KISAS).
 6. Aktif kokurikulum.

Aliran Mata Pelajaran Yang Ditawarkan Di SBP

Aliran matapelajaran yang ditawarkan di SBP adalah seperti berikut :-

 • Tingkatan 4 – Menawarkan 4 pakej aliran matapelajaran iaitu Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Agama Ikhtisas dan Tahfiz-Sains (TMUA)

Semakan Keputusan SBP Tingkatan 4 2020 Online

Keputusan permohonan dan penempatan ke Tingkatan Empat (4) SBP akan diumumkan selewat-lewatnya 14 Januari 2020.

Semoga anda berjaya membuat Permohonan SBP Tingkatan 4 2020. Pastikan anda mengambil perhatian terhadap tarikh-tarikh penting permohonan SBP Tingkatan 4 2020. Diharap panduan ini dapat membantu anda dan selamat maju jaya bagi pemohon yang berjaya.