Keputusan

Semakan Keputusan SPM 2021 SMS Dan Aplikasi Online

Disemak dan dikemaskini pada pukul

Cara Semak Keputusan SPM 2020. Pastinya lepasan SPM tertanya-tanya bilakah tarikh rasmi semakan keputusan SPM 2020? Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) lazimnya akan mengeluarkan semakan keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekitar bulan Mac 2021, tetapi akibat penangguhan tarikh peperiksaan SPM 2020, tarikh result SPM 2020 akan berganjak ke hadapan.

Calon peperiksaan boleh mendapatkan keputusan mereka dengan hadir ke sekolah pada jam 1000 pagi atau membuat semakan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Calon juga boleh mendapatkan keputusan melalui semakan meggunakan telefon bimbit melalui aplikasi e-Lembaga Peperiksaan Malaysia.

Baca Juga Ranking Sekolah Terbaik SBP Dan MRSM

Tarikh Rasmi Keputusan SPM 2021 Dan Cara Semakan

Untuk panduan calon peperiksaan SPM, berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan tarikh rasmi dan cara semakan keputusan peperiksaan SPM untuk tahun 2020. Maklumat yang dikongsikan termasuk tarikh rasmi result SPM 2020 diumumkan dan cara membuat semakan. Bagi tahun 2021 akan dikemaskini.

Untuk makluman, result SPM pada tahun lepas telah diumumkan pada hari Khamis, 5 Mac 2020. Pelajar yang mendapat keputusan peperiksaan dengan lulus cemerlang berpeluang besar untuk melanjutkan pengajian tinggi mereka ke UA/ IPTA melalui Permohonan UPU online.

Berikut adalah senarai tarikh rasmi keputusan SPM diumumkan untuk tahun 2020 dan tahun sebelumnya:-

 • 2020 : 10 Jun 2021 (Hari Khamis)
 • 2019 : 5 Mac 2020 (Hari Khamis)
 • 2018 : 14 Mac 2019 (Hari Khamis)
 • 2017 : 15 Mac 2018 (Hari Khamis)
 • 2016 : 16 Mac 2017 (Hari Khamis)
 • 2015 : 3 Mac 2016
 • 2014 : 3 Mac 2015.

Tarikh akan diumumkan secara rasmi di Portal Rasmi KPM di Bahagian Pemberitahuan.

Cara Membuat Semakan Keputusan Peperiksaan SPM 2020

Berikut dikongsikan cara atau kaedah buat semakan result SPM 2020 secara online dan melalui perkhidmatan SMS buat panduan pelajar.

Untuk check result SPM 2020, ia akan dikemaskini sebaik sahaja diumumkan nanti. Sebarang perubahan dalam kaedah semakan akan dikemaskini dari masa kesemasa :-

 1. Calon sekolah boleh mendapatkan keputusan sijil pelajaran malaysia spm mereka secara online selepas 10 pagi pada tarikh keputusan SPM diumumkan iaitu pada 10 Jun tahun 2021
 2. Calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri tempat mereka mendaftar dahulu
 3. Pernyataan keputusan peperiksaan (Ringkasan) boleh disemak secara SMS dan applikasi mobile e-Lembaga Peperiksaan Malaysia

1. Semak Secara Online

Ringkasan Keputusan SPM boleh disemak secara online di

Sistem semakan akan hanya diaktifkan bermula dari tarikh keputusan peperiksaan diumumkan

2. Melalui Aplikasi Mobile

Keputusan peperiksaan SPM boleh disemak melalui aplikasi mobile/ telefon pintar yang telah diperkenalkan oleh LP iaitu e-Lembaga Peperiksaan. Calon boleh memuat turun apliaksi di Google Play untuk pengguna Android. *bagi keputusan SPM tahun 2020 akan dikemaskini

3. Melalui SMS

KPM ada menyediakan perkhidmatan semakan keputusan peperiksaan SPM melalui khidmat SMS. Cara semakan adalah seperti berikut :-

 • Taip SPM <jarak> NO. KP <jarak> Angka Giliran dan hantar SMS ke 68886
 • Perkhidmatan tersebut akan diaktifkan bermula 10 pagi. Pengguna akan dicaj 15 sen untuk setiap penghantaran dan 20 sen untuk penerimaan SMS (Tidak termasuk GST).

Bagi calon sekolah yang tidak mempunyai capaian internet, pihak sekolah akan mengenalpasti calon tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Bagi calon persendirian yang tidak mempunyai capaian internet pula, pihak Jabatan Pendidikan Negeri/ Pejabat Pendidikan Daerah akan mengenalpasti calon persendirian tersebut dan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan peperiksaan.

Semak Semula Keputusan SPM

Pelajar yang ingin membuat semakan semula keputusan SPM boleh berbuat demikan dengan mendapatkan borang semakan semula di sekolah atau Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pendidikan Negeri masing-masing. Calon juga memuat turun borang semak semula di Laman web Rasmi Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM).

Tarikh tutup permohonan adalah dalam tempoh tiga puluh (30) hari dari tarikh pengumuman keputusan peperiksaan SPM diumumkan.

Kenyataan Media KPM

Berikut dikongsikan kenyataan media KPM terkini pada 4 Jun 2021 yang memaklumkan tarikh rasmi keputusan peperiksaan SPM 2020 diumumkan.

kenyataan media kpm result spm 2020

Selamat membuat semakan result SPM secara mobile, online dan SMS. Tahniah kepada pelajar yang berjaya mendapat keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran yang cemerlang.

Related : contoh spm, keputusan sijil pelajaran malaysia, 10 pagi pada tarikh, menduduki peperiksaan sijil pelajaran, tarikh rasmi keputusan diumumkan, jarak angka giliran dan sms ke 15888 mata pelajaran 2020 secara online dan sms diumumkan oleh kementerian pendidikan spm 2020 secara online, tarikh rasmi semakan keputusan berdasarkan kepada tarikh spm tahun 2020, pihak sekolah, satu kenyataan, secara dalam talian, menyemak keputusan