Karangan

Cara-Cara Mengatasi Kemalangan Jalan Raya

Sebagai pelajar, latihan tambahan dan merujuk sumber daripada internet adalah langkah yang baik. Pelajar dapat mengetahui jenis-jenis dan pelbagai contoh karangan yang mengikut tema-tema tertentu. Secara tidak langsung dapat menambah pengetahuan pelajar dalam memberikan isi-isi penting yang bernas dan tepat mengikut soalan yang diberikan. Berikut adalah contoh karangan mengenai langkah-langkah mengatasi kemalangan jalan raya.

Pelajar boleh merujuk isi dan contoh huraian di bawah sebagai panduan. Bimbingan daripada guru masing-masing masih diperlukan agar penulisan karangan pelajar menjawab kehendak soalan dan layak mendapat markah yang cemerlang. Penggunaan frasa menarik seperti peribahasa dan penanda wacana dalam penulisan pelajar akan menambah daya tarikan pembaca dan penanda kertas.

Langkah Mengatasi Masalah Kemalangan Jalan Raya

peta minda cara cara tangani kemalangan jalan raya Cara-Cara Mengatasi Kemalangan Jalan Raya

Isi-isi penting

  • mengubah sikap pemandu yang kurang berhemah
  • memperkasa penguatkuasaan undang-undang
  • memastikan jalan raya diselenggara dengan baik dan mempunyai ciri keselamatan terbaik
  • menyelenggara kenderaan mengikut masa yang ditetapkan
  • menggalakkan penggunaan pengangkutan awam
  • menjalankan kempen kesedaran

Baca juga: Koleksi Peribahasa Melayu Serta Maksudnya

Contoh Karangan Cara Atau Langkah Mengatasi Kemalangan Jalan Raya

Pendahuluan

Dasawarsa ini, sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. Namun disebalik itu, kita acapkali tersentak oleh kes-kes kemalangan jalan raya yang meragut sejumlah nyawa yang membimbangkan. Situasi ini menjadi lebih tragis apabila musim perayaan di mana semua rakyat hendak pulang ke kampung berjumpa dengan sanak saudara untuk meraikan hari perayaan tetapi tidak kesampaian kerana terlibat dengan kemalangan jalan raya. Tragedi ini telah menjadi sinonim dengan masyarakat kita sehinggakan Polis Trafik perlu menjalankan operasi setiap kali perayaan bagi memastikan pengguna jalan raya tidak memandu secara berbahaya. Lumrah manusia untuk melakukan kesilapan tetapi kita mampu untuk mengurangkannya dengan mengamalkan perkara-perkara tertentu. Oleh itu, kita seharusnya mengenali cara-cara menangani kemalangan jalan raya agar tidak berlaku kepada kita di waktu kelak.

Isi 1

Prakarsa utama dalam mendepani isu kemalangan jalan raya adalah dengan memastikan sikap setiap pemandu itu sentiasa berhemah dalam pemanduan dan beristirahat sekiranya berasa letih dan mengantuk. Kita tidak boleh sangkal, kebanyakan kes kemalangan jalan raya adalah disebabkan kecuaian pemandu itu sendiri. Maka, setiap pemandu harus sedar dan sentiasa berwaspada dalam pemanduan. Penumpang atau keluarga yang menemani ketika pemanduan juga bertanggungjawab untuk sentiasa melihat dan peka akan keadaan pemandu samada pemandu tersebut memberikan perhatian atau berasa letih kerana telah memandu lama dan jauh. Kemudahan perhentian rehat dan rawat telahpun disediakan di setiap lebuhraya bagi pemanduan jarak jauh. Bagi pengguna jalan raya di kawasan bandar pula, penggunaan telefon pintar ketika memandu sangat tidak digalakkan. Ia berpotensi besar untuk pemandu melakukan kecuaian kerana terleka walaupun sedetik apabila melihat telefon pintar. Sebaiknya jika ingin menggunakan telefon pintar, minta bantuan penumpang disebelah ataupun menggunakan mod “hands free” yang dapat memastikan tangan kita sentiasa berada di stereng kenderaan. Jika semua pemandu di jalan raya berhemah, sudah pasti risiko kemalangan jalan raya dapat dikurangkan

Isi 2

Selain itu, cara terbaik dalam menangani kes kemalangan jalan raya adalah dengan memperkasakan penguatkuasaan undang-undang. Kita boleh lihat, ramai di antara pengguna jalan raya mempunyai saman dan liat untuk mereka menyelesaikannya. Apabila pihak polis memberikan diskaun kepada saman barulah mereka tergesa-gesa untuk membayarnya. Perkara ini kurang memberi kesan kepada pesalah jalan raya. Sistem dimerit yang telah sedia ada wajar dikuatkuasakan dengan lebih ketat dimana jika mereka telah disaman sebanyak tiga kali, mereka akan ditarik semula lesen memandu mereka seterusnya kos untuk mengambil semula lesen memandu digandakan. Begitu juga bagi pemandu-pemandu pengangkutan awam seperti bas ekspress dimana mereka wajar ditanggung daripada pekerjaan mereka jika terlibat dalam salah laku jalan raya dengan kerap. Justeru, setiap daripada kita hendaklah sentisa mematuhi peraturan bukan sahaja di jalan raya malah di setiap perkara dan aspek kehidupan yang kita jalani. Bangsa yang berjaya adalah bangsa yang patuh dan menghormati kedaulatan undang-undang seperti mana yang terkandung dalam Rukun Negara.

Isi 3

Pada masa yang sama, pihak bertanggungjawab juga perlu memastikan seluruh jaringan jalan raya samada di kawasan bandar mahupun luar bandar diselenggara dengan baik. Hal ini dapat membantu pengguna jalan raya menikmati pemanduan yang selesa dan selamat. Terdapat juga kes kemalangan jalan raya yang berlaku kerana  terperosok dalam lubang yang terhasil daripada pembinaan jalan yang tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Penyelenggara sewajarnya tidak bersikap seperti melepaskan batuk ditangga dimana mereka melakukan kerja menggunakan kos yang minima dan meminta peruntukan yang maksima hanya kerana ingin mendapat keuntungan yang tidak jujur. Intihannya, pihak berkuasa perlu sentiasa memastikan tiada ketirisan berlaku dalam pemberian peruntukkan dan penyelenggara melakukan kerja mereka dengan amanah dan mencapai tahap kualiti yang terbaik. Tambahan pula, jika lantikan penyelenggara dilakukan dengan betul, kontraktor tersebut juga perlu memastikan jalan raya mempunyai ciri-ciri keselamatan terbaik seperti lampu-lampu di selekoh berbahaya dan bonggol di kawasan yang memerlukan pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan. Inisiatif ini sedikit sebanyak dapat menyumbang kepada pengurangan risiko terhadap kemalangan jalan raya.

Isi 4

Seterusnya, kita juga boleh lihat polemik yang kian merunsing masyarakat hari ini dengan dimensi lain iaitu penyelenggaraan kenderaan. Sebagai pemilik kenderaan, kita bertanggungjawab untuk memastikan kenderaan kita sentiasa dalam keadaan yang baik. Tamsilnya, pemandu kenderaan yang ingin membelok tidak dapat menyalakan lampu isyarat membelok kerana lampu isyarat tersebut rosak, akan menimbulkam kekeliruan pada pemandu lain. Kemalangan akan berlaku sekiranya pemandu di belakang tidak mengetahui bahawa kenderaan di depannya ingin membelok. Begitu juga dengan pemandu motorsikal yang sering kali tidak sedar bahawa lampu belakang mereka tidak menyala sekaligus menyukarkan pemandangan pemandu dibelakang untuk mengetahui kehadiran motorsikal tersebut. Dengan aplikasi dan kecanggihan teknologi hari ini, kita boleh menggunakan aplikasi yang memberi peringatan kepada kita akan waktu untuk membawa kenderaan ke bengkel untuk diselenggara. Jika mempunyai kesukaran dalam menyelenggara kenderaan, anda dinasihatkan untuk menggunakan pengangkutan awam supaya lebih selamat dan tidak membahayakan pengguna jalan raya yang lain

Penutup

Kesimpulannya, pelbagai cara telah dibincangkan bagi menangani kes-kes kemalangan jalan raya yang kian membarah hari ini. Setiap pihak terutamanya kerajaan dan media massa mempunyai obligasi yang mustahak dalam memupuk kesedaran pengguna jalan raya tentang keselamatan dan langkah terbaik untuk mengatasi kemalangan daripada berlaku. Peribahasa Melayu ada berkata, sudah terhantuk, baru terngadah yang boleh didefinisikan apabila kita sudah terkena kemalangan barulah kita sedar dan terlambat untuk melakukan apa-apa.  Semua pihak perlulah berganding bahu bagai aur dengan tebing supaya setiap langkah yang diambil mendatangkan kesan yang positif. Jika kemalangan jalan raya dapat diatasi dan dikurangkan kadarnya, tidak mustahil untuk imej negara menjadi sanjungan di mata dunia kerana kemampuan rakyat kita mematuhi peraturan dan berhemah tinggi apabila menggunakan jalan raya.